Tutaj powinien być opis

Projekt profilaktyczny na lekcji chemii.

 W ramach realizowanego w naszej szkole Tygodnia Profilaktycznego klasa VIII przy wsparciu nauczyciela chemii Pani Jolanty Dybowskiej omówiła najważniejsze zasady przechowywania żywności oraz higienicznego przygotowania posiłków.  Dokonaliśmy „przeglądu” naszych lodówek pod kątem właściwego ułożenia produktów żywnościowych, aby zapewnić im świeżość i właściwą temperaturę przechowywania. Wspomnieliśmy o tym, jak długo możemy przechowywać żywność świeżą oraz mrożoną. Ponadto przeanalizowaliśmy etykiety produktów żywnościowych ,dostrzegając zdrowe i niezdrowe dodatki. Rozszyfrowaliśmy , co kryje się pod symbolem E, który tak często spotykamy w składzie produktu. Na koniec wymieniliśmy główne zasady żywienia nastolatków, wspominając o właściwie dobranych posiłkach, ich kaloryczności, wielkości i częstotliwości spożywania. Jako pomoc posłużyła nam piramida żywieniowa nastolatków oraz prezentacja multimedialna przygotowana przez ucznia. Naszą pracę podsumowaliśmy w formie plakatów, które ozdobiły naszą pracownię.