
Dzień Chleba.
16 października przypada Światowy Dzień Chleba. Uczennice klasy III zagłębiły się w tematykę już teraz. Chleb jest nie tylko produktem spożywczym, ale częścią naszej kultury narodowej i tradycji katolickiej. Z badań archeologów na terenie Jordanii dowiadujemy się, że pierwszy wypiek piekarniczy na bazie zakwasu pochodzi sprzed 14 400 lat. Uczennice miały okazję spróbować różnego gatunku chleba i ocenić, który jest najsmaczniejszy. Jak to w życiu bywa zdania były podzielone, zgodnie z upodobaniami. Dziewczynki doskonale orientowały się jakie są kolejne etapy produkcji mąki, a następnie wypieku chleba. To za sprawą odbytej w klasie I wycieczki do piekarni. Jak to mówią „Nauka nie idzie w las”. Wiadome jest to , że nauka poprzez doświadczanie zawsze w pamięci zostaje. Dziękujemy za realizację i relację p. Anicie Pielak.