Uczniowie klasy trzeciej siedzący wokół szkolnych ławek. Na ławkach ułożone są różne rodzaje pieczywa oraz mąk, kasz i płatków.

Lekcja w klasie 3 - "Od ziarenka do bochenka"

 

Trzecioklasiści podsumowali swoją wiedzę o zbożach i produktach zbożowych. Podczas zajęć pracowali w grupach, tworząc kolorowe plakaty pokazujące drogę, jaką ziarno pokonuje, zanim trafi na nasz stół jako pachnący bochenek chleba. Nie zabrakło również części praktycznej – uczniowie mogli: - obejrzeć i dotknąć różne rodzaje kasz, mąk i płatków, - spróbować różnych rodzajów pieczywa podczas degustacji, - sprawdzić na tabletach składy pieczywa, by dowiedzieć się, co tak naprawdę jemy! Na zakończenie powstał klasowy wykres ulubionego pieczywa – okazało się, że każdy ma swojego faworyta! 🥖🥯🥪 To była smakowita i pouczająca lekcja!